eSpecial 2009/48

Erikoisohjelma eSpecial, lähetys torstaina 26.11.2009Sikaflunssa rokote kaikille suomalaisille

Kuva:YLE
Kuva:YLE

Kaikki suomalaiset saavat halutessaan rokotuksen sikainfluenssaa vastaan. Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti aamupäivällä päätöksestä.

Ministeriön pandemiakoordinaatioryhmä teki päätöksen kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän suosituksesta. Päätös noudattaa syyskuussa annettua asetusta. Asetuksen mukaan viimeisenä rokotetaan terveet yli 24-vuotiaat aikuiset.

Suomeen on tilattu noin 5,3 miljoonaa rokoteannosta. Tällä hetkellä rokotetaan pieniä lapsia ja koululaisia, myöhemmin loppuvuoden aikana muita alle 25-vuotiaita perusterveitä kansalaisia.

Yli 24-vuotiaiden terveiden aikuisten rokotukset alkanevat vuodenvaihteessa. Siihen mennessä maahan on saatu riittävästi rokotteita ja riskiryhmät on saatu rokotetuksi. 

YLE Uutiset

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/11/kaikki_suomalaiset_rokotetaan_sikainfluenssaa_vastaan_1191428.html?

---

H1N1 rokotetta vastustavan sikainfluenssa.biz sivuston tekijä tiedotti 24.11.2009:

Suuren kävijämäärän ja muiden henkilökohtaisten kiireiden takia en pysty toistaiseksi ylläpitämään sikainfluenssa.biz -sivustoa. Valtava kävijämäärä aiheuttaa jatkuvasti minun pienen virtuaalipalvelimen ylikuormitusta.

Tavoitteeni sivuston kanssa oli tiedoittaa suomalaisia sikainfluenssasta ja sikainfluenssarokotteen mahdollisista riskeistä, voin sanoa että saavutin tavoitteeni. Google Analyticsin mukaan syyskuusta lähtien sivusto on saannut yli 110,000 kävijää joista 95% ovat olleet Suomesta, ja WordPress.com statistiikkojen mukaan yli 340,000 sivulatausta. Enkä ihan turhaan tiedottanut, sikainfluenssarokotteen yhteydessä on jo kuollut toistakymmentä henkilöä ympäri maailmaa, jopa Suomessa, eikä sikainfluenssa ole vieläkään osoittautunut hirveän vaaralliseksi tavalliselle tallaajalle. Kysymys on kuitenkin se että tutkitaanko näitä tapauksia rehellisesti ja puoluettomasti?

http://sikainfluenssa.biz

-----

Oikeus ruokarukoukseen kouluissa vaarassa Pohjanmaalla

Kokkolan, Pietarsaaren ja Kruunupyyn koulujen ruokarukouskäytäntö on jätetty lääninhallituksen tutkittaviksi. Selvityspyynnön mukaan rukoukset mahdollistavat uskontopropagandan.

Asian lääninhallitukselle vienyt kokkolalainen tutkija ja kirjailija Raoul J. Granqvist katsoo, että ruokarukous on vastoin koulujen tunnustuksellista puolueettomuutta. Hänen mukaansa kristillisiin perinteisiin tai tapoihin vetoaminen mahdollistaa kristillisen propagandan tuomisen kouluihin.

Lääninhallitus käynnistää asian käsittelyn pyytämällä kunnilta vastineen. Opetushallituksen mukaan koulut voivat järjestää uskonnollisia tilaisuuksia, mutta ketään ei voi pakottaa osallistumaan, kirjoittaa sanomalehti Österbottens Tidning.

YLE Keski-Pohjanma,
http://yle.fi/alueet/keski-pohjanmaa/2009/11/koulujen_ruokarukouskaytanto_tutkitaan_pohjanmaalla_1182033.html?

-----

"Manhattan julistus" eli onko kristityt viimein heräämässä USAssa

Fox-uutiskanavan Bill O'Reilly kysyy: "Onko uskonnollinen Amerikka viimein heräämässä siihen mitä USA:ssa on meneillään?"

Manhattan julistus on amerikkalaisten uskovien vastaisku sikäläistä yhteiskuntaa radikaalisti muuttaneisiin tapahtumiin, jotka ovat kääntäneet monet asiat täysin toiselle tolalle kuin ne ovat perinteisesti olleet valtoissa, jonka syntyyn ja vaiheisiin kristinuskolla on ollut suuri vaikutus.

Joel Kontinen kirjoittaa asiasta blogissaan:

Kristityt, jotka ovat eläneet todeksi uskonsa, ovat puolustaneet sorrettuja ja tukeneet yhteiskunnan rakenteita, etenkin perinteistä käsitystä avioliitosta ja perheestä. Näin Manhattan Declaration.org selostaa amerikkalaisten kristittyjen yhteiskristillisen hankkeen perimmäistä ajatusta. Evankelisten lisäksi mukana on myös katolilaisia ja ortodoksikristittyjä.

Julistus laadittiin 20. 10., ja se julkaistiin 20.11. Sen on tähän mennessä allekirjoittanut 111 536
henkilöä (HM huom. 26.11. klo 13.50 luku oli 138 990 ja klo 13.55 jo 139 044, eli 54 allekirjoitti 5 min aikana).
He sitoutuvat puolustamaan perinteisiä kristillisiä arvoja.

Manhattanin julistus nostaa esiin kolme ydinaluetta: 1) ihmiselämän loukkaamattomuus, 2) avioliitto miehen ja naisen välisenä liittona sekä 3) omantunnonvapaus ja uskonnonvapaus.

Julistuksen laatijat kokevat, että presidentti Barack Obaman hallinnon politiikka uhkaa perinteisiä arvoja suosiessaan abortteja ja homoseksuaalien oikeuksia ja pyrkiessään hiljentämään kristittyjen omantunnon ääntä.

http://bwanajoe.blogspot.com/2009/11/manhattanin-julistus.html

Voit allekirjoitaa manhattan julistuksen täällä:
http://manhattandeclaration.org/sign-the-declaration

-----

Israel ilmoitti rajoittavansa siirtokuntain rakentamista 10 kk:n ajan

Pääministeri Netanyahu ilmoitti rakentamisrajoituksista rauhanneuvottelujen uudelleen käynnistämiseksi palestiinalaisten kanssa.
USA:n Lähi-idän erikoislähettiläs sanoo, että tämä on ensimmäinen kerta koskaan, kun Israel ilmoittaa lopettavansa uusien asuinrakennusten rakentamisen ns. Länsirannan (Samarian/Juudean) siirtokunnissa.

Palestiinalaisten edustaja sanoi aloitetta "petokseksi" ja neuvottelujen aloittamisen vaativan kokonaiskieltoa rakentamiselle kaikissa siirtokunnissa, myös Jerusalemissa.

video: reuters.com

-----

Kiitospäivä eli Thanksgiving tänään torstaina

Yhdysvalloissa vietetään tänään kiitospäivää, jonka juuret juontavat ensimmäisten eurooppalaisten saapumiseen vuonna 1620. Kiitospäivä eli "Thanksgiving Day" merkitsee amerikkalaisille myös paljon muuta.

Kiitospäivä on ennen kaikkea perheiden kokoontumisen ja sukulaisten tapaamisen juhla, jonka vuoksi ollaan valmiita matkustamaan vaikka mantereen puolelta toiselle.

- Muutamaa päivää ennen kiitospäivää on koko maa sekaisin, kun kaikki ovat matkalla kotiseuduilleen, kiteyttää Lahden seudun Suomi - Amerikka yhdistyksen puheenjohtaja Raimo Salmivuori.

USAssa lomat ovat tunnetusti lyhyempiä ja vapaapäiviä on vähemmän kuin esimerkiksi Suomessa, joten kiitospäivän seutu on amerikkalaisille tärkeää loma-aikaa.

- Kiitospäivän viettoon panostetaan tosissaan ja se on joulun ohella yksi harvoja juhlia, joita vietetään mantereen eri puolilla melko samanlaisin menoin, kertoo Salmivuori.

Perinteikäs juhla-ateria kruunaa kiitospäivän vieton

Kiitospäivän menu on melko samanlainen, oltiin sitten Alaskassa tai Floridassa.

- Aterian keskipiste on tietysti kalkkuna, joka tarjoillaan täytteen kera. Sitten on vähän suomalaista lanttulaatikkoa tai imellettyä perunalaatikkoa muistuttava paistos, karpalohyydykettä tai -hilloa ja jälkiruoaksi perinteinen piiras, muistelee Salmivuori.

Kiitospäivän ateria kalkkunoineen on amerikkalaisille niin tärkeä asia, että siihen otetaan kantaa jopa Valkoisesta talosta.

Tänä vuonna presidentti Barack Obama julkisti tiedon, jonka mukaan hän säästi tyttäriensä toivomuksesta kalkkunan, jonka oli määrä päätyä presidentilliseen kiitospäiväpöytään.

YLE Lahti
http://yle.fi/alueet/lahti/2009/11/kiitospaiva_yhdistaa_amerikan_1192983.html?

----- 

Stefanus-uutisia:

Iran – Maryam ja Marzieh vapautettu!

Maryam Rostampoor (27) ja Marzieh Amirizadeh Esmaeilebad (30) vapautettiin vankilasta 18.11. ilman takuita, juuri kun käynnissä oli kansainvälinen kampanja heidän vapauttamisensa puolesta. He ehtivät olla pidätettyinä 259 päivää.

He saattavat silti edelleen joutua vastaamaan syytteisiin evankelioinnista ja islamista luopumisesta. Pahamaineisessa Evinin vankilassa pidätettyinä olleiden naisten terveys heikkeni pidätyksen aikana. Tällä hetkellä he ovat kotonaan toipumassa yhdeksän kuukautta kestäneestä koettelemuksestaan.

Naisten asianajaja oli tehnyt paljon töitä heidän vapautumisensa puolesta. Naisten piti vapautua jo 17. päivä, mutta se ei ollut mahdollista oikeuden vaatiman suuren takuusumman vuoksi. Iranilaisen lähteen mukaan on liian aikaista arvioida, kuinka asianajaja sai varmistettua heidän vapautumisensa ilman takuita, sillä se on erittäin harvinaista tällaisessa tapauksessa. Lähteen mukaan naisten vapautuminen oli kansainvälisen kampanjoinnin ja Iranin hallitukselle kohdistetun painostuksen ansiota. ”Se johtui kansainvälisestä painostuksesta ja myös siitä, että viranomaiset eivät enää kestäneet tilannetta,” sanoi lähde. ”Heidän pidätyksensä oli alun perinkin laiton. Viranomaiset eivät myöskään olleet valmiita syyttämään heitä uskosta luopumisesta. Heillä on jo niin monia päänsärkyjä. He eivät pysty hoitamaan kaikkea.”

Compass Direct

Egypti – Kopteja pidätetty rukoilemisesta kodeissa

Koptikristitty mies on löytänyt itsensä keskeltä kiistaa siitä missä kristillistä toimintaa voi harjoittaa laillisesti sen jälkeen, kun hän oli kutsunut pastorin kotiinsa rukoilemaan sairaan sukulaisen puolesta.

Maurice Salama Sharkawy (37) pidätettiin ”uskonnollisten rituaalien harjoittamisesta ilman lisenssiä” ja ”uskontojen väliseen väkivaltaan” yllyttämisestä sen jälkeen, kun hän oli kutsunut pastori Elia Shafikin rukoilemaan isänsä puolesta, joka oli saanut halvauksen. Turvallisuusviranomaiset tunkeutuivat Mauricen kotiin Deir Samaloutissa, Minian provinssissa kesken rukouksen ja pidättivät hänet kahdeksi päiväksi. Useita hänen serkkujaan pidätettiin samalla. Paikalliset muslimit ovat aiemmin kritisoineet Mauricea siitä, että hän pitää rukouskokouksia kotonaan lähimmän kirkon sijasta, joka sijaitsee kahdeksan kilometrin päässä. Hän on tällä hetkellä poliisien valvonnan alaisena, raportoi Assyrian International News Agency (AINA).

Pastori Moses Raphael Smaloutin koptihiippakunnasta kertoi, että ei ole nykyään lainkaan epätavallista, että koptikristittyjä pidätetään kodeissa rukoilemisesta. Hän lisäsi, että viranomaiset ovat yhä haluttomampia myöntämään kristityille uusia lupia kirkkojen/rukoushuoneiden rakentamista varten.

Stefanus.fi

-------

Euroedustaja Heidi Hautala puhaltaa pilliin eurooppalaisten pankkitietojen vuotamisesta CIA:lle: taloussanomat artikkeli.

Wikileaks valvoo "Isoveljeä". Sivustolta selviää mm miten kansalaisten sosiaalista mediaa ja muuta internet aktiivisuutta valvotaan.

- - - - -

-Huomautus:Tämän sivuston julkaisija ei jaa välttämättä kaikkia ylläolevien uutisoijien mielipiteitä- 

Facebook eSpecial