eSpecial 2010/04

Erikoisohjelma eSpecial, lähetys torstaina 28.1.2010


Ohjelman puhe:
Juhani Karvinen: "Kristityn täysi-ikäisyys"

Vierailija
: Aija Kettunen Leena Katajan haastattelussa

Musiikki:
HM Ojala: Varjosta valoon blues

Teemat:

Auschwitzin muistojuhla

Puolan Auschwitzissä oli kokoontunut 150 holokaustista selvinnyttä ja kansainvälistä johtajaa eri puolilta maailmaa kunnioittaakseen muistotilaisuutta, jonka YK vuonna 2005 virallisesti määräsi vietettäväksi. Monet Auschwitzin ja Birkenaun kuoleman-leireistä hengissä säilyneet olivat pukeutuneet vankien käyttämiin raidallisiin asuihin tai pitivät raidallisia kaulaliinoja samaistuakseen leirien asukkaihin.

Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi puhuessaan: ”Kaikkien maailman kansojen tulee oppia, kuten me opimme menetettyämme kolmanneksen kansastamme veren tahrimassa Euroopassa. Me opimme, että ainoa vakuutus kansamme suojelemiseksi on Israelin valtio ja sen Puolustusvoimat. Lupaan teille juutalaisen kansan johtajana, ettemme enää koskaan anna pahan käden repiä kansamme ja valtiomme elämää.”
TILAISUUDESSA puhuneitten sanomaa väritti Iranin johtajien äskettäiset lausunnot, joissa edelleen luvataan juutalaisen valtion tuhoa. Juutalaisen maailmankongressin johtaja Ronald Lauder sanoi mm.: ”Sen takana, mitä tapahtuu tänään Iranissa, on mies, joka kieltää holokaustin. Se mies puhuu Israelin tuhoamisesta. Mies, jolla on pahat aikeet juutalaisia kohtaan. Hitler puhui samoilla sanoilla, mutta ihmiset eivät ottaneet hänen puheitaan todesta. Meidän tulee suhtautua vakavasti häneen (Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadiin). Rukoilen mielessäni, että EU ja vapaa maailma jatkaa taisteluaan tätä tyrannia vastaan.”

(http://israelupdate.achlak.net)

- - - -

Osamalta Obamalle: Bin Laden ottaa vastuun lentokonepommista


Osama Bin Laden (Al Jazeera mukaan) liittää taannoisen lentopommi-iskun yrityksen suoraan Palestiinan tilanteeseen. Eli Israelin olemassaolo hiertää islamilaiterroristeja, niin että se motivoi heitä yhä uusiin kauhutekoihin. Videolla ylistettyään 11.9.2001 iskua NY:ssa Bin Laden sanoo: "Sanoma on, että amerikka ei voi uneksia elävänsä rauhassa, jos emme voi elä siten Palestiinassa." Sitten seuraa hiukan ilmeisesti pieleen mennyt käännös, joka suomeksi kuuluu: "On väärin, että te nautitte turvallisesta elämästä, samalla kun veljemme Gazassa kärsivät suuresti siksi jumalan tahtoessa hyökkäyksemme kimppuunne tulevat jatkumaan Israelia tukien(!)."

- - - -

Stefanus-uutisia:


Kristittyjen vainojen 10 pahinta

Open Doors on jälleen julkaissut vuosittaisen ”World Watch” –listansa, jossa asetetaan järjestykseen kristittyjä pahiten vainoavat maat. Lista perustuu 50 kysymystä sisältävään kyselyyn, jossa kysytään mm. takaako laki uskonnonvapauden, mikä yksilökristittyjen todellinen tilanne on (surmataanko heitä, vangitaanko), saako kristillistä kirjallisuutta painaa ja jakaa vapaasti, jne. Muutoksia ei juuri ole tapahtunut, ja Pohjois-Korea jatkaa edelleen listan kärjessä. Open Doors huomauttaa, että jonkun maan sijoituksen putoaminen listalla ei välttämättä tarkoita tilanteen parantumista kyseisessä maassa, vaan esimerkiksi sitä, että jossakin toisessa maassa tilanne on huonontunut. Täydellisen raportin voi lukea tai ladata Open Doorsin sivulta: http://www.opendoorsusa.org/content/view/432/ . Alla uusi lista, suluissa kyseisen maan sijoitus edellisenä vuonna:

1. Pohjois-Korea (1)
2. Iran (3)
3. Saudi-Arabia (2)
4. Somalia (5)
5. Malediivit (6)
6. Afganistan (4)
7. Jemen (7)
8. Mauritania (18)
9. Laos (8)
10. Uzbekistan (10)

Myös International Christian Concern (ICC) on julkaissut vastaavanlaisen raportin, jonka nimi on Hall of Shame. Pdf-muotoinen raportti on luettavissa täällä: http://www.persecution.org/suffering/pdfs/ICCTop10Report.pdf . Hall of Shame-raportissa maita ei aseteta järjestykseen, sillä International Christian Concernin mukaan ”pahemmuusjärjestykseen” asettaminen on parhaistakin yrityksistä huolimatta subjektiivista. ICC:n raportissa on tutkittu kuka on vainon aiheuttaja, kuinka intensiivistä ja laajaa vaino on ja ovatko vainot pahentuneet vai vähentyneet. International Christian Concernin mukaan kymmenen kristittyjen vainon kannalta pahinta maata aakkosjärjestyksessä on: Eritrea, Intia, Iran, Kiina, Nigeria, Pakistan, Pohjois-Korea Saudi-Arabia, Somalia ja Vietnam.

Open Doors, International Christian Concern (www.persecution.org)

Algeria – Uusia hyökkäyksiä seurakuntaa vastaan

Kerroimme uutisissa 4.1.10 Tizi Ouzoun kaupungissa sijaitsevaa seurakuntaa vastaan 26.12.09 tehdystä iskusta. Seurakuntaa vastaan hyökättiin jälleen 2.1.10, jolloin mielenosoittajat tunkeutuivat rukoushuoneeseen ja pakottivat keskeyttämään jumalanpalveluksen. Viimeisin hyökkäys tapahtui viikkoa myöhemmin, 9.1.10. Tuolloin rukoushuoneeseen tunkeuduttiin jälleen ja hyökkääjät tuhosivat täydellisesti kaiken irtaimiston mukaan lukien huonekalut, Raamatut, laulukirjat ja ristin.

Kahden viimeksi kuluneen kuukauden aikana seurakunta on tehnyt viranomaisille puolisenkymmentä valitusta heitä vastaan kohdistuneista hyökkäyksistä, mutta viranomaiset eivät ole reagoineet valituksiin.

Compass Direct

Nigeria – Väkivaltaisuuksia Josissa

Ainakin 100 ihmistä kuoli, sadat loukkaantuivat ja koteja ja uskonnollisia kohteita poltettiin kristittyjen ja muslimien välisissä väkivaltaisuuksissa Josissa 17. tammikuuta. Väkivaltaisuudet alkoivat, kun joukko musliminuoria keskeytti katolisen St. Michaelin seurakunnan jumalanpalveluksen Josin lähellä sijaitsevassa Nasarawa Gwongin kaupungissa. Muslimit jatkoivat sen jälkeen hyökkäyksiään alueella polttaen Christ Apostolic-kirkon, Assemblies of God-rukoushuoneen, kolme Nigerian Church of Christ-seurakuntaa ja kaksi Länsi-Afrikan evankelisen kirkon rukoushuonetta. Nigerian armeija on kutsuttu paikalle ja ulkonaliikkumiskielto on määrätty, mutta uskovat pelkäävät lisää väkivaltaisuuksia.

Christian Solidarity Worldwide (CSW) raportoi, että Josissa liikkuu sotilaspukuun pukeutuneita hyökkääjiä, jotka ovat kulkeneet ovelta ovelle, kiskoneet asukkaita ulos ja sitten ampuneet heidät. Tätä on tapahtunut Nasawaran Anglo Josin, Eto Baban ja Tinna Junctionin kaupunginosissa.

Marttyyrien Ääni – Kanada, Compass Direct, Christian Solidarity Worldwide

Kirkko palaa Josissa. Kuva: Christian Solidarity Worldwide

(http://stefanus.fi)

- - - -

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispaehdokkaat YouTubessa

Professori Miikka Ruokanen on yksi arkkipiispa ehdokkaista

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon nykyinen arkkipiispa Jukka Paarma jää eläkkeelle 1.6. 2010. Uuden arkkipiispan vaalin vaalipäivät ovat torstai 18.2. ja tarvittaessa 11.3., mikäli kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä vaalikierroksella yli puolta annetuista äänistä.

Ehdokkaat arkkipiispa vaalissa ovat:

Turun Katariinanseurakunnan kirkkoherra, rovasti Martti Hirvonen,
Oulun hiippakunnan piispa, TT Samuel Salmi,
Mikkelin hiippakunnan piispa, TL Seppo Häkkinen,
Helsingin yliopiston dogmatiikan professori, TT Miikka Ruokanen
Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra, TM Jouni Lehikoinen,
Suomen Lähetysseuran johtaja, TT Seppo Rissanen ja
Turun arkkihiippakunnan piispa, TT Kari Mäkinen.

Ev.lut kirkon arkkipiispa on yhteiskunnallista vaikutusvaltaa omaava henkilö, jonka mielipiteet ja edesottamukset ulottuvat koko Suomen kansaan. Siksi ei ole samantekevää mainittuun kirkkoon kuulumattomillekaan suomalaisille, millainen henkilö virkaa hoitaa.

Arkkipiispaehdokas esittelyvideoiden viimeinen kysymys on ehdokkaan suhtautumisesta "pari(eli homo- tai lesbo-)suhteensa rekisteröineiden" siunaamisesta kirkollisella toimituksella. Siinä ikäänkuin jyvät erottuu akanoista.

(http://evl.fi, HM)


-----------------------------------------------------------------------------------------------

-Huomautus:Tämän sivuston julkaisija ei jaa välttämättä kaikkia ylläolevien uutisoijien mielipiteitä-


Facebook eSpecial Jos olet fb-käyttäjä, liity eSpecial-faniksi