Erikoisohjelma eSpecial 2012/41, lähetys torstaina 11.10.2012


  Uutiset: HM Ojala

Aija Eskelinen
haastattelee Tanja Jääskeläistä ja Leena Katajaa

Kuukauden musiikkivieraana Luomakunnan laulajat
(netmission & uskotv lähetyksissä)
Arab news: Israelin vastaisen taistelun hinta

Kolumnisti Abdulateef Al-Mulhim kirjoittaa Saudi-Arabian englanninkielisellä "Arabi uutiset" sivustolla arabien Israelia vastaan käymistä sodista ja toteaa ryhtyneensä pohtimaan näiden sotien ja vihanpidon todellista hintaa ja kuka onkaan arabien todellinen vihollinen katseltuaan valokuvia ja luettuaan rabortteja, jotka esittivät Jemenin nälkäänäkeviä lapsia, muinaista Aleppon raunioitunutta toria Syyriassa, alikehittynyttä Siinain niemimaata Egyptissä, autopommeja Irakissa ja Libyan tuhottuja rakennuksia. Yhteistä näille em tilanteille on, että niitä ei ole saanut aikaan mikään ulkoinen vihollinen.
"Kovin kysymys, jota kukaan arabi ei halua kuulla, on se, onko Israel arabimaailman ja -kansan todellinen vihollinen", tämä arabikirjoittaja sanoo ja lisää: "Arabimaailma tuhlasi miljardeja dollareita ja menetti kymmeniä tuhansia viattomia uhreja sodissa Israelia vastaan... arabimaailmalla on monia vihollisia, mutta Israelin täytyisi olla alimpana listalla. Todelliset viholliset ovat korruptio, kunnon koulutuksen puute, kunnon terveydenhoidon puute, vapauden puute, elämän kunnioituksen puute ja lopuksi arabien monet diktaattorit, jotka käyttivät arabi-israelilaista konfliktia omien kansojensa alistamiseen."
Al-Mulhim kysyy myös mitä on nykyiset Israelin parjatut sotatoimet arabeja vastaan, verrattuna Syyrian kauheuksiin, jotka menevät jokaisen mielikuvituksenkin yli. Eikö irakiliset itse tuhoa omaa maataan? Eikö ollut Tunisian diktattoori, joka varasti 13 miljardia dollaria köyhiltä tunisialaisilta? Miten jemeniläislapset voivat nähdä nälkää, jos heidän maansa on maailman hedelmällisin? Miksi irakilaiset aivot jättävät maan, jolla on 110 miljardin vuosittaiset öljytulot?  Jne.

Samaan aikaan Israel kukoistaa ja sen arabi asukkaillakin on paljon pidempi elinikäodote kuin arabimaiden asukkailla.
On aika lopettaa vihanpito ja luoda paremmat elinolosuhteet tuleville arabisukupolville, kirjoittaja lopettaa.

http://www.arabnews.com/arab-spring-and-israeli-enemy

Israel Update:

USA:n armeija lähetti salaa 150 suunnittelijaa ja asiantuntijaa Jordaniaan valmistelemaan tilannetta, jossa Syyrian hallitus voi menettää valvontansa maan suurista massatuho-asevarastoista ja kriisin laajetessa naapurimaihin, Turkkiin ja Jordaniaan, mahdollisesti myös Libanoniin ja Irakiin. USA:n lähettämät joukot sijoitettiin Ammanin lähellä sijaitsevaan kalliolouhimoon odottamaan tilanteen kehitystä. Jordaniassa arvioidaan olevan nyt 180 000 Syyrian pakolaista, mutta se voi nousta yli 200 000. Näiden hallitsemissa ja huoltamisessa Jordania tarvitsee ulkomaista apua.
http://www.nytimes.com/2012/10/10/world/middleeast/us-military-sent-to-jordan-on-syria-crisis.html?_r=2&ref=world&


Syyria on sisällissodan kourissa hävitetty lähes Ottoman-hallituksen aikaan, toteavat asioita läheltä seuraavat asiantuntijat. Suuret kaupungit ovat suurelta osin raunioina ja maan talous on ratkeamispisteessä. Sellaiset muinaista kulttuuria edustavat kaupungit kuten Aleppo ja Homs ovat menettäneet lähes kokonaan YK:n hyväksymät perinnekohteensa. Kukaan ei pystyne koskaan arvioimaan inhimillisiä kärsimyksiä, mitä n. 19 kuukautta kestäneet yhä verisemmät taistelut ovat aiheuttaneet siviili-asukkaille. Kuolonuhrien luku ylittänee 30 000, haavoittuneita on moninkertainen määrä, ja yli neljännesmiljoona pakolaista pelkää teltoissaan tulevaa talvea, joka voi olla kylmä ja sateinen. Kukaan ei myöskään pystyne tai edes uskaltane arvioida, mitä tapahtuu vähemmistöille kuten alaviitit, kristityt, kurdit ja palestiinalaiset, jos valtaan nousevat ääri-islamia edustavat järjestöt kuten Muslimiveljeskunta, al-Qaida tai Jihad, kuten nyt näyttää todennäköiseltä. Tämäkö on Obaman hallituksen ajaman länsimaisen demokratian huippusaavutus Pohjois-Afrikan maiden tapaan? (Ja se siitä Libyan "siviilien suojelusta" Naton Qadaffin kaatamiskampanjan perusteena...) http://www.timesofisrael.com/major-parts-of-syria-have-effectively-been-bombed-back-to-ottoman-times/
Hamasin entinen ulkopoliittisen toimiston johtaja Khaled Mashaal ilmoitti saaneensa tarpeekseen ja siirtyvänsä muihin tehtäviin. Hän sanoi, että Hamas on epäonnistunut pyrkimyksissään yhdistää vastarintatoiminnan (terrorismin) ja siviilihallinnon. Hän sanoi järjestönsä Hamasin tehneen vakavia virheitä Gazassa ja varoitti muita tekemästä samoja virheitä. Sekä Iranin että Syyrian johtajat syyttivät Mashaalia Israelin agentiksi, mikä asettaa hintalapun hänen eliminoimisekseen. Hamas syyttää Palestiinan Auktoriteettia siitä, että se solmi Oslon sopimukset ja on siitä lähtien pyrkinyt toimimaan yhteistyössä Israelin kanssa monilla aloilla.
(Yo. videolla Mashaal varoitti Kairossa laittamasta toivoa neuvotteluihin Israelin kanssa ja kehotti arabimaita "vapauttamaan" Jerusalemin).
http://www.timesofisrael.com/mashaal-says-hamas-has-failed-in-its-effort-to-combine-resistance-and-governance/


http://israelupdate.achlak.net/