Erikoisohjelma eSpecial 2012/, lähetys torstaina .2012


 

HM Ojala: Muutamat uutiset

Anna-Liisa Olán Aija Eskelisen haastattelussa

Rauno Helppi ja Leena Kataja keskustelevat

Syyskuun musiikkivieraana: Classic Praise
(vain netmission/uskotv lähetyksissä)


Uutisia:

 Iran – Pastori Nadarkhani vapautettu!


Pitkään vangittuna ollut iranilainen pastori Yousef Nadarkhani joutui jälleen oikeuden eteen lauantaina 8. syyskuuta. Hänen oletettiin joutuvan vastaamaan uusiin syytteisiin.

Uusien syytteiden sijasta oikeus hylkäsi Nadarkhanille aiemmin langetetun tuomion islamin jättämisestä. Oikeus kuitenkin tuomitsi hänet kolmeksi vuodeksi vankeuteen muslimien evankelioinnista. Koska hän oli jo ollut vangittuna kolme vuotta, hänet päästettiin vapaaksi.

Pastori Nadarkhani on päässyt perheensä luo.

 
 

Jumalanpalvelus Moskovassa tuhotun kirkon raunioilla "laiton" 


      Kuva: Hannu Haukka

Viranomaisten tukemat nuoret miehet tuhosivat moskovalaisen Pyhän Kolminaisuuden kirkon yöllä 6.9. Lauantaina 8.9. seurakunta sai tiedon, että aiempaa järeämpi kaivinkone tulisi viimeistelemään tuhotyön seuraavana yönä, koska osa rakennuksesta oli jäänyt pystyyn.

Lauantai-iltana klo 23 noin 200 seurakunnan jäsentä kokoontui 40 auton kanssa tuhotun kirkon tontille. Paikalla oli myös TV-kanava Moskva 24:n kuvausryhmä. Kun kaivinkone saapui, sen kuljettaja hämmentyi vastaanotosta ja kertoi erehtyneensä osoitteesta. Pian tontille ilmestyi korkea-arvoisia paikallispoliisin edustajia, jotka sanoivat Pyhän Kolminaisuuden kirkon johtajalle, pastori Vasili Romanjukille tulleensa suojelemaan seurakuntaa. Pari yötä aiemmin poliisi oli päinvastoin suojellut hyökkääjiä.

Sunnuntaiaamuna 9.9. seurakunta piti jumalanpalveluksen kirkon raunioilla. Parisataa seurakuntalaista seisoi kaksi ja puoli tuntia vesisateessa laulaen, rukoillen ja kuunnellen puheita. Tilaisuuden päätyttyä pastori Romanjuk vietiin poliisilaitokselle, missä häntä nuhdeltiin laittomasta kokoontumisesta. Romanjuk vastasi: ”Kokous ei ollut laiton eilen eikä viime viikolla. Olemme kokoontuneet tällä paikalla vuosikausia. Kuinka jumalanpalveluksemme on tänään muuttunut kielletyksi?”

Moskovalaisten lähteiden mukaan arvellaan, että kirkon häätöä koskevat oikeudenkäynnit on laittanut vireille liittovaltion turvallisuuspalvelu FSB, jolla ei pitäisi olla mitään tekemistä Pyhän Kolminaisuuden kirkon ja Moskovan kaupungin välisen asian kanssa.

Venäläislehti Izvestijan haastattelussa 6.9. Venäjän Evankelisen Uskon Kristittyjen Liiton piispa Eduard Grabovenko sanoi, että lähes kaikki Moskovan alueen 54 helluntaiseurakuntaa on pakotettu vuokraamaan tilansa. Omia tontteja ja rakennuksia ei sallita. ”Olen iloinen, että ortodokseille ollaan valmiita antamaan 200 tonttia, mutta mitä tehdä niille ihmisille, jotka ovat syntyneet tähän maahan protestantteina ja jotka rakastavat maataan eivätkä halua muuttaa pois?”

Useita muita protestanttisia seurakuntia sekä Moskovassa että muualla Venäjällä uhkaa sama kohtalo.

IRR-TV 
 
   
 
Mielenosoituslakia sovellettu jumalanpalvelukseen

Helluntailaispastori Aleksandr Kravchenkosta on tullut ensimmäinen uskonnollinen johtaja Venjällä, jonka tiedetään saaneen sakot uskonnollisen tilaisuuden järjestämisestä kesäkuussa läpi menneen uuden mielenosoituksia rajoittavan lain nojalla.

Pohjois-Kaukasuksella, Adygeian tasavallan pääkaupungissa Maikopissa sijaitsevaan seurakuntaan tehtiin ratsia 15.7., kun seurakunta oli koolla sunnuntaijumalanpalveluksessa. Pastori Kravchenko tuomittiin 28.8. syylliseksi uskonnollisen kokoontumisen järjestämisestä ilman viranomaisten lupaa ja hänelle määrättiin 250 euron sakko. Seurakunta oli toiminut kyseisissä tiloissa kaksi vuotta. Elokuussa tilat vuokrannut taho nosti vuokrasumman niin korkeaksi, että seurakunta ei enää kykene maksamaan sitä. ”Kukaan ei sano, että nämä asiat liittyvät toisiinsa, mutta…”, sanoi pastori Kravchenko.

Forum 18

Ylläolevat uutiset: stefanus.fi

 

 
 Romney: "Rauha ei kiinnosta palestiinalaisia"
USA:n presidenttivaalien toinen pääehdokas Mitt Romney sanoi illallisilla puhuessaan monenlaisia asioita, joista on äläkkää nostettu. Muunmoassa totesi ääneen yleisessä ja erityisesti "liberaalissa" länsimaisessa mielipideilmastossa poliittisesti epäkorrektin, mutta heidän teoistaan selvästi pääteltävissä olevan tosiasian, nimittäin että palestiinalaisia ei näytä rauha kiinnostavan.

 
   
  Mahmoud Zahar: Gazassa menee hyvin
(Yo. Mahmoud Zahar video ei liity varsinaisesti ao. haastatteluun).

Palestiinalaisen terrorijärjestö Hamasin perustajajäsen ja yksi sen nykyjohtajista sanoi MNA uutistoimistolle antamassaan haastattelussa, että "Gaza on vapaa miehityksestä, kontaktit ulkomaailmaan ovat helpommat, vierailijoiden kaikkialta maailmasta vieraillessa rannikkokaistalla... Olemme (taloudellisesti) riippumattomia useilla tavoilla lukuunottamatta öljyä ja sähköä...  Ihmiset Gazassa saavat täyttä palkkaa, mutta kaikki Ramallahin hallituksen siirtämä raha menee vain Fatahin kannattajille... Olen kertonut teille jo aiemmin, että tulos Oslon sopimuksesta tulee olemaan iso nolla."

http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=520228
 
   

Israelin armeija sotaharjoituksissa Golanilla

Israelin armeijan rutiinininomaisiksi luonnehtimiensa Golanin sotaharjoituksien ajankohtaisuutta korostaa monikin seikka. Israel haluaisi saada Iranin ydinaseohjelmalle tiukan rajan ja Iran puolestaan lupaa kostaa Israelille, jos sitä vastaan hyökätään. Syyrian levottomuuksien yksi sivujuonne on maan kemiallisten aseiden kohtalo. Eräs niistä vastuussa ollut henkilö on sanonut Assadin aikovan antaa niitä Libanonin Israelia vihaavalle Hizbollah-järjestölle.

video: reuters