Erikoisohjelma eSpecial 2012/47, lähetys torstaina 22.11.2012

-HM Ojalan kokoamat uutiset

-Marko Peltokangas Leena Katajan haastattelussa

-Kuukauden musiikkivieraana Petri Kosonen ja ylistysryhmä (netmission & uskotv lähetyksissä).    

  Uutisia:

Israel - Gaza 8:n päivän ottelu

Kaikki alkoi siitä, kun Israel löi takaisin... Tiedostusvälineet ovat olleet hissukseen jatkuvasta rakettisateesta Gazasta Israeliin pitkin vuotta, kunnes -paineen kasvettua tarpeeksi suureksi- Israelin hallitus ryhtyi vastaiskuun tilanteen haltuunottamiseksi, ja silloin konflikti syttyi -kuten meille kerrotaan, muttei mitenkään suoraan miksi.

Israel Update:
 

ISRAELIN JA HAMASIN tulitauko julistettiin alkaneeksi keskiviikkoiltana 21.11.12 klo 21.00 paikallista aikaa. Sopimuksen hyväksymisestä ilmoittivat yhteisessä TV-lähetyksessä USA:n ulkoministeri Hillary Clinton ja Egyptin ulkoministeri Mohamed Kamel Amr. Israelin johto kehuu saavuttaneensa kaikki asetetut tavoitteensa, mutta poliittiset tarkkailijat huomauttavat heti kylmiltään, että jos tavoitteena oli saada Israelin aseman vahvistaminen ja Hamasin vähentäminen, 8 päivää kestäneen asemasodan laukaustenvaihto vahvisti Hamasin asemaa. Kuin osoitukseksi, ettei Hamasin iskukyky ollut poistunut, se ampui 20 rakettia Israelin puolelle tulitauon virallisen alkamisen jälkeen.

EGYPTIN ulkoministeri Amr totesi: ”Ponnistelumme ovat tuottaneet yhteisymmärryksen lopettaa tuli ja palauttaa rauha ja lopettaa verenvuodatus, mitä viime päivinä olemme nähneet.”
USA:n ulkoministeri Clinton lausui puolestaan näin: ”Tämä on kriittinen hetki alueelle. Egyptin hallitus on ottamassa itselleen vastuun ja johtoaseman, jotka ovat tehneet tästä maasta tämän alueen tasapainon ja rauhan kulmakiven.” Clinton kiitti presidentti Mursia hänen välitys-toimistaan ja vakuutti ”USA:n toimivan liittolaistensa kanssa vahvistaakseen tätä edistystä, parantaa Gazan kansan elinoloja ja Israelin kansan turvallisuutta”.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kokosi aiemmin keskiviikkona 9 hengen minikabinetin, jossa ilmeisesti vahvistettiin Israelin myöntyminen tulitaukosopimuksen ehtoihin. Viranomaiset totesivat kokouksen jälkeen, että kokouksessa esitettiin Israelin kiinnostus saada kansain-välinen vakuutus IDF:n vapaille toimille siinä tapauksessa, että tulitauko rikkoontuu ja rakettituli Gazasta alkaa uudelleen Israelin siviilikohteisiin.
Israelin minikabinetin tekemä aloite kansainvälisestä takuusta osoittaa, ettei Israel täysin luota Egyptin ja USA:n rooliin toimia sopimuksen objektiivisina takuumiehinä.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4310212,00.html

 ISRAELIN poliittiset johtajat Labourin puheenjohtajaa Shelly Yechimovichiä lukuun ottamatta, joka antaa varovaista tunnustusta tulitauolle, esittävät lähes kautta linjan kritiikkiä hallituksen tapaan suostua tulitaukoon, vaikka asetetut tavoitteet jäivät saavuttamatta. Armeijan reservijoukkoja kutsuttiin aseisiin kymmenin tuhansin, ja nyt tämä kallis operaatio valuu tyhjiin, ja joukkoja kotiutetaan kaikessa hiljaisuudessa.

VAKAVINTA kritiikkiä esitti Yesh Atid-puolueen Yair Lapid todeten, että Netanyahu lupasi eliminoida Hamasin eikä neuvotella sen kanssa. Nyt hallitus rikkoi molemmat lupaukset. ”Hallitus osoittaa heikkoutta ja arkailee toteuttaa asettamansa päämäärät luvattuaan täydellisen rauhantilan Israelin kansalaisille.”


GAZAN asukkaat juhlivat Israelista saamaansa voittoa. Arabitavan mukaan voittoa juhlitaan ampuen aseilla ilmaan, tanssien ja iskuhuutoja päästellen kansan kokoontuessa kaupunkien kaduille. Naiset ja lapset jakavat makeita pikkuleipiä tai karamelleja, kuten traditioon kuuluu.
ASEELLISET ryhmittymät Gazassa ilmoittivat Israelin alistuneen kansanrintaman yhteisen vastarinnan edessä. ”Kansanrintama antoi Israelille opetuksen yhdistyneellä voimallaan, opetuksen, jota se ei tule unohtamaan seuraavan 60 vuoden kuluessa.”
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4310277,00.html

SHIMON SHIFFER viittaa korkean IDF:n upseerin toteamukseen, että ainoa tapa, millä Hamas olisi saatu antautumaan ja heiluttamaan valkoista lippua, olisi ollut miehittää koko Gazan kaista ja pysyä siellä huomattavan pitkän ajan, kuten osoittautui ”Defensive Schield” aikana Samariassa, jolla itsemurhaterrorismi saatiin loppumaan lähes tyystin Israelissa.

IDF:n upseeri toteaa Shifferin mukaan edelleen, ettei Hamas osoittanut antautumisen tai luopumisen merkkejä, vaan päinvastoin siitä on kehittynyt merkittävä poliittinen tekijä.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4309940,00.htmlTERRORISTI jätti pommikassinsa Dan-bussiin Tel Avivin keskustassa puolen päivän aikaan keskiviikkona livistäen itse karkuun ennen pommin laukeamista. Kaikkiaan 21-28 ihmistä – eri lähteiden mukaan – haavoittui tai kärsi shokkitilasta; kolme heistä vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan. Alueella sijaitsee oikeuslaitos, pankkeja ja liikelaitoksia. Poliisi ei ole vielä saanut tekijää kiinni. Sekä Hamas että Islamic Jihad varoittivat aloittavansa itsemurhaiskut uudelleen Gazan operaation seurauksena. Bussin ikkunat pullistuivat ulospäin ja tuulilasi oli rikkoontunut pieniksi sirpaleiksi. Israelissa oli samaan aikaan useita korkeita ulkomaisia diplomaatteja ja johtajia, kuten USA:n ulkoministeri Hillary Clinton. Terrori-isku aiheutti ilonpidon Gazan kaupunkien kaduilla onnistuneen iskun vuoksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162356#.UK3VIGJHT-k

- Pääministeri Benyamin Netanyahu kirjoittaa internetissä, että hän suostui ulkomaiden vaatimuksiin tulitauon saamiseksi ja tilanteen rauhoittamiseksi Gazan rajalla, mutta että jos tilanne niin vaatii, hän antaa armeijalle käskyn suorittaa ankara sotilaallinen operaatio ja suorittaa se tällä kertaa loppuun saakka. Hän lienee yllättynyt saamastaan kovasta kritiikistä sekä internetissä että puolueitten taholta. Netanyahu kirjoitti Facebookin sivullaan, että pääministerinä hän kantaa päävastuun rauhan ja turvallisuuden palauttamiseksi, mutta että vielä tulitaukosopimuksen alkamisen jälkeen keskiviikkona klo 23.00 Gazasta ammuttiin ainakin 20 rakettia Israelin puolelle, ja hälytyssireenit soivat Ashdodissa, Kiryat Machissa ja muissa Gazan rajakaupungeissa. IRON DOME eliminoi ainakin yhden Kafr-5 raketin Ashdodissa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162391#.UK3dh2JHT-k


- Mike Evans kirjoittaa JP:n artikkelissaan ”Its about Teheran, not Gaza”, että ihmisten alkaessa tottua Gazan tilanteen rauhoittumiseen Israelin päättäjillä on jo toinen ongelma harkittavanaan. Iran on huomattavasti tehostanut uraanin rikastus-kapasiteettiaan lisäämällä Forbon maanalaisiin tiloihin sijoitettujen sentrifugien luku- määrän kolmeentuhanteen. Hän selittää, että Iranilla voi maaliskuun ja huhtikuun tienoilla olla tarpeeksi rikastettua uraania yhtä ydinpommia varten. Siinä vaiheessa viimeistään Israelin tulee päättää, – ei jos vaan koska – iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Aikataulu voi nopeutua, jos Natanzin ydinlaitos liitetään ydinaseohjelmaan, kuten entinen IAEA:n virkailija Olli Heinonen toteaa. Maailman ongelmana on ratkaista, voiko se luottaa Iranin vakuutuksiin, ettei Iran halua ydinasetta, vai bluffaako se vain. IAEA:n tutkimustiimin on tarkoitus tehdä tarkastusmatka Parchin ydintutkimus alueelle, mitä Iran on puhdistanut ja ajanut sinne maata ja muita aineita jälkien peittämiseksi, jotka voisivat ilmaista, että siellä testattiin ydinpommin räjähdystä. Toinen Israelin huolta aiheuttava tekijä on Iranin aselähetykset Gazan terrorijärjestöille, minkä Iran tunnusti operaatio ”Pilvipatsaan” aikana. Israel seuraa huolella Bandar Abbasin satamasta Iranista lähtenyttä rahtilaivaa, jonka uskotaan olevan matkalla Gazaan. Siinä on 220 lyhyenmatkan ja 50 pitkänmatkan Fajr-rakettia. Alus on muuttanut nimeään ja lippuaan useasti matkan aikana. Sitä suojelee kaksi Iranin sota-alusta. Sen uskotaan lastaavan lastinsa merellä toiseen alukseen, joka vie ne Sudaniin, jossa pienet egyptiläiset kalastaja-alukset odottavat lastin siirtämistä niihin. Gazaan ne siirrettäisiin salakuljetustunneleiden kautta. (JP. 22.11.12 )

Poliisin edustajan Micky Rosenfeldin mukaan Gazasta ammuttiin tiistaina 170 rakettia, Iron Dome eliminoi 53 rakettia. Kaikki merkittävät kaupungit kokivat raketti-iskuja; Beershebaan kohdistettiin viisi eri iskua. Jerusalemia kohti ammuttiin tiistaina kaksi rakettia, ne putosivat lähelle Beetlehemiä Gush Etzionin alueelle. Yksi asevelvollinen haavoittui rajan tuntumassa.
Ashdodissa vihanneskauppa tuhoutui raketin iskusta, jonka sirpaleet haavoittivat kuutta ihmistä. Yksi raketti osui omakotitaloon aiheuttaen sille suurta tuhoa.

HAMASIN Aqsa radioasema kertoi eilen turvallisuusjoukkojen ilmoitukseen perustuen, että pyssymiehet olivat ampuneet kuusi yhteyksistä Israelin kanssa epäiltyä palestiinalaista Gazan kaupungin kadulla.
Aqsa-radion uutislähetyksen mukaan epäillyiltä oli löydetty teknisiä välineitä ja videokameroita tilanteiden kuvaamiseksi ja välittämiseksi Israelille. Ilmoituksen mukaan epäillyt löydettiin itse teosta, ”redhanded”. Tilanteesta otetuissa kuvissa näytetään, miten surmattujen ruumiita vedetään pitkin katuja. Gazassa vallitsee tällä hetkellä viidakonlaki.

Israel vei edelleen konfliktin aikana joka päivä toista sataa rekka-autollista lääkintätarvikkeita ja ruokaa Gazaan. Kerem Shalomin rajanylityspaikka jouduttiin sulkemaan, koska se joutui tulituksen kohteeksi. Tiistaina Gazaan vietiin 118 rekka-autollista tarvikkeita. Haavoittuneita tuotiin Israeliin hoitoon.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=292805

Debkafile arvioi artikkelissaan, että tulitauko tässä vaiheessa sattuu pahimpaan mahdolliseen aikaan, sillä IAF ei jatkuvista pommituslennoistaan huolimatta ole saanut Hamasin uhmaa pienennettyä, päinvastoin tarkkailijat sanovat Hamasin saanen lisää rohkeutta ja itsetuntoa. Artikkelissa arvioidaan, että Israelin kolme johtavaa päättäjää Netanyhau, Barak ja Liberman, saivat kylmät varpaat ulkomaailman runsaiden varoitusten vuoksi ja siirsivät aiottua maaoperaatiota, vaikka joukot olivat valmiina rajalla ja valmistelut suoritettu hyvissä ajoin. Täten menetettiin optimaalisesti otollisin tilaisuus. Vaikka tulitauko saataisiinkin (saatiin) aikaan, se ei varmistaisi, etteikö rakettitulitus alkaisi uudelleen mahdollisesti entistä vaarallisemmin asein.
http://www.debka.com/article/22546/For-Israel-a-truce-is-the-worst-of-all-worlds-Tied-hands-Hamas-unbowed

http://israelupdate.achlak.net/

Jerusalemissa Hamas-terroristijärjestön puolesta mieltään osoittaneet arabiopiskelijat juoksevat turvaan Gazasta ammuttua rakettia varoitussireenien alkaessa soida kaupungissa.


Videoita Gazan operaatiosta IDF:n sivuilla: http://www.idf.il/1283-17687-en/Dover.aspx


Stefanus uutisia:

Somalia – Kristitty mestattu

Äärimuslimit ovat mestanneet kristityn miehen Somaliassa yleisön seuratessa tapahtumaa. Mestauksen syynä oli, että mies oli kääntynyt islamista kristinuskoon.

Farhan Haji Mose (25) teloitettiin perjantaiaamuna Barawan rannikkokaupungissa. Mestauksen syyksi kerrottiin ”vakoojana toimiminen” ja ”ulkomaisen uskonnon omaksuminen”, kertovat sekä kristilliset että islamilaiset lähteet.

Mose, jolla oli pieni kosmetiikkamyymälä, oli viettänyt aikaa naapurimaassa Keniassa, jossa hänestä tuli kristitty vuonna 2010. Viime vuonna tehty liikematka Keniaan, jolta hän palasi joulukuussa, oli ilmeisesti herättänyt äärimuslimien epäilykset. Mosaa oli ilmeisesti tarkkailtu viimeiset kuusi kuukautta.

Mosen ruumis heitettiin lähelle rantaa ja hänen perheensä oli liian peloissaan noutaakseen sitä välittömästi, sillä he pelkäsivät tulevansa itsekin surmatuiksi. Barawa on tällä hetkellä terroristijärjestö Al-Shabaabin hallinnassa. Mose on neljäs kristitty, jonka tiedetään tulleen mestatuksi syyskuun 2011 jälkeen.

- BBC, BosNewsLife, Morning Star News

Egypti – Seurakunnat pyytävät rukoilemaan

Egyptiläiset kristityt pyytävät seurakuntia kautta maailman rukoilemaan puolestaan, samalla kun kristittyjen vastaiset hyökkäykset jatkuvat.

Äskettäin useissa provinsseissa on tapahtunut kristittyjen vastaisia hyökkäyksiä. Kristityt sanovat, että viranomaiset eivät tee tarpeeksi uskovien suojelemiseksi, jättäen heidät alttiiksi äärimuslimien hyökkäyksille.

Salafistit valtasivat 5.11. seurakunnan omistaman tontin Shubran kaupunginosassa Kairossa, jonne kristityt olivat alkaneet rakentaa monitoimitaloa. Paikalliset Salafistit sanoivat haluavansa rakentaa tontille moskeijan huolimatta siitä, että tontti kuului kristilliselle seurakunnalle ja keskuksen rakentamiselle oli olemassa kaikki asianmukaiset luvat. Salafistit poistuivat lopulta viranomaisten puututtua tilanteeseen, mutta uhkasivat polttaa kristittyjen koteja.

Kristityt sanovat, että kristittyjen vastaiset rikokset – ja rikollisuus ylipäätään – ovat lisääntyneet vallankumouksen jälkeen. Kristityt korostavat, että motiivit joidenkin tapausten taustalla eivät ole pelkästään uskonnolliset. Siitä huolimatta he pyytävät rukoilemaan lain ja oikeudenmukaisuuden puolesta.

- Release International  /  stefanus.fi