eSpecial 2010/01

Erikoisohjelma eSpecial, lähetys torstaina 7.1.2010Ohjelman puhe:
Evankelista Leena Kataja

Vierailija:
Sarjakuvapiirtäjä Aulis Kulju kertoo uudesta Olavi Variksen elämästä kertovasta kirjasta

Musiikki:
Pekka Simojoki Oromyllyllä 2009 (vain live-lähetyksessä)

Teemat:

Vuoden 2010 teema on “Rakas lähetys”Kristittyjen yhteinen Rakas lähetys -teemavuosi 2010 muistuttaa lähetystyön välttämättömyydestä. Jumala tahtoo, että jokainen ihminen tässä maailmassa kuulee ilosanoman Jeesuksesta, joka on ainoa pelastustie.

Teemavuosi viestii, että Jeesuksen antaman lähetyskäskyn päämääränä on tehdä opetuslapsia.

Kristityn elämäntapa ja seurakunnan päätehtävä

Rakas lähetys 2010 kannustaa jokaista kristittyä omaksumaan lähetyskeskeisen elämäntavan. Lähetystyö alkaa arjessa omasta kodista, naapurustosta, ystäväpiiristä, työelämästä ja opiskelumaailmasta. Teemavuosi rohkaisee myös rukoilemaan seurakuntien ja lähetysjärjestöjen tekemän lähetystyön puolesta niin Suomessa kuin ulkomailla.

Lähetystyö on kokonaisvaltaista ihmisen kohtaamista. Koko seurakunnan tulee viedä koko evankeliumi koko maailmalle. Se merkitsee ihmisten aineellista auttamista ilman taka-ajatuksia. Se merkitsee rohkeaa evankeliumin julistamista länsimaissa, joissa usko halutaan työntää sivuun julkisesta elämästä. Se merkitsee myös uskonnonvapauden puolustamista vainojen keskellä.

Lähetyskäskyn toteuttaminen on seurakunnan ydintehtävä ja elinehto. Lähetystyö on myös kristittyjen yhteinen tehtävä kirkkokuntiin katsomatta. Kristittyjen tulee antaa yhteinen todistus tälle maailmalle. Teemavuoden käynnistänyt Suomen Evankelinen Allianssi (SEA) kutsuu seurakuntia ja järjestöjä soveltamaan ja painottamaan Rakas lähetys -teemavuotta omassa toiminnassaan.

Lähetystyön merkkivuosi

Vuonna 2010 luodaan kansainvälisesti suuntaa maailmanlähetyksen tulevaisuudelle. Merkittävästä kristittyjen yhteisestä lähetyskokouksesta Edinburghissa 1910 tulee kuluneeksi 100 vuotta. Lokakuussa Kapkaupungissa on maailmanlaajuisesti kristittyjä yhdistävän Lausanne-liikkeen kolmas suuri lähetyskonferenssi.

Rakas lähetys 2010 on jatkoa Rakas Raamattu 2007, Rakas rukous 2008 ja Rakas ihminen 2009 -teemavuosille. Rakas ihminen -vuodessa oli mukana 84 seurakuntaa ja järjestöä.

Jari Sippola
SEA:n sihteeri

- - - -

Vatikaanilainen tutkija väittää Torinon käärinliinaa aidoksi

Vatikaanilainen tutkija väittää, että lähes näkymättömät tekstit Torinon käärinliinassa todistavat sen aitouden. Barbara Frale –niminen historioitsija puolustaa käärinliinan aitoutta uudessa kirjassaan. Tiedemiehet ovat päätyneet viime aikoina kantaan, jonka mukaan käärinliina on keskiaikainen väärennös.

Vatikaanin arkistoissa työskentelevä tutkija Barbara Frale kertoi käyttäneensä avukseen tietokonetta parantaakseen käärinliinassa olevia sanoja, jotka olivat kirjoitettu kreikaksi, latinaksi ja arameaksi. Frale kertoo, että sanojen joukossa on nimi ”Jeesus nasaretilainen” kreikaksi. Tämä todistaa hänen mielestään sen, että kukaan ei olisi nimennyt Jeesusta nasaretilaiseksi ilman ajatusta henkiön jumalisuudesta.

Torinon käärinliinassa on ristiinnaulitun miehen hahmo, jonka käsien ja jalkojen kohdalla on veriset jäljet – ja monet kristityt uskovat, että Kristuksen hahmo tallentui kankaaseen tämän ylösnousemuksen aikaan.

Vatikaanin omistamaa käärinliinaa pidetään tarkoin vartioidussa kammiossa Torinon katedraalissa, ja sitä näytetään vain harvoin.

Skeptikot korostavat, että vuonna 1988 tehdyt radiohiilitutkimukset ajoittavat käärinliinan alkuperän 1200- ja 1300-luvuille. Barbara Frale kuitenkin kertoo, että käärinliinan heikosti näkyvät tekstit jäivät huomiotta juuri näiden tutkimusten vuoksi. Käärinliinaan tehdyt kirjoitusten tyyli oli Lähi-idälle tyypillistä ensimmäisellä vuosisadalla – eli Jeesuksen aikaan.

Lähde: The Washington Post (Valokuva G. Ernie 1933)

2 vastausta artikkeliin “Vatikaanilainen tutkija väittää Torinon käärinliinaa aidoksi”

 • Juha Hiltunen:
  28/11/2009 01:57

  Torinon käärinliina jälleen median riepoteltavana

  Lokakuun 6. 2009 lukuisissa kansainvälisissä medioissa julkaistiin lehdistötiedote, jonka mukaan italialainen tutkijaryhmä oli onnistunut kokeellisesti osoittamaan, että Torinon käärinliina on keskiaikainen väärennös. Meillä Suomessa asian huomioivat lyhyesti TV-uutiset ja Ilta-Sanomat.
  ”Ratkesiko käärinliinan arvoitus? Aito pyhäinjäännös vai keskiaikainen huijaus?, otsikoi Ilta-Sanomat ja mainitsi mm., että koetta johtava professori Garlaschelli aikoo esitellä tutkimuksensa muutaman päivän sisällä paranormaalien ilmiöiden konferenssissa.
  Mistä kaiken kaikkiaan on kyse?

  Italialaisen Pavian yliopiston kemian professori Luigi Garlaschelli ja hänen opiskelijaryhmänsä tekivät kokeen, jolla haluttiin osoittaa, että Torinon käärinliinan kuvahahmo voitiin toteuttaa käyttämällä menetelmiä ja materiaaleja, jotka olisivat voineet olla keskiaikaisen väärentäjän hallussa. Testissä rautaoksidilla (päätä lukuun ottamatta) valeltu koehenkilö pantiin makaamaan alkuperäistä vastaavan kokoiselle pellavaliinalle, joka taputeltiin tämän ylle. Pääkuva tehtiin erikseen kipsivaloksen avulla, joka maalattiin juoksevalla temperavärillä mikä simuloi verta. Se sisälsi 1.2% rikkihappoa veteen sekoitettuna ja lisäksi siinä oli hieman alumiinia ja kobolttia. Keinotekoinen ikääntymisefekti saatiin aikaan kuumentamalla värjääntynyttä liinaa uunissa 215° C kolmen tunnin ajan ja sen jälkeen se vesipestiin koneellisesti. Lopuksi lisättiin veritahroja, palojälkiä ja kosteuslaikkuja alkuperäismallia mukaellen. Oliko tulos identtinen? Italialais-professorin mukaan kyllä.

  Tämä tieto nousi parissa päivässä kansainväliseksi uutiseksi. Torinon käärinliinaa käsittelevien internetsivujen määrä kasvoi tuhatkertaisesti noin puolesta miljoonasta viiteen miljoonaan. Sensaatiomaisin uutinen sitten vuoden 1988 radiohiiliajoitustuloksen julkistamisen näytti olevan kyseessä. Sitten tapahtui merkillistä. Parin viikon kuluessa käärinliinaa käsittelevien sivustojen määrä oli jälleen laskenut noin puoleen miljoonaan. Kiinnostus olikin romahtanut, lähes yhtä nopeasti kuin se oli noussutkin. Mitä oli tapahtunut?
  Useat käärinliinatutkimuksen asiantuntijat olivat julkistaneet kommenttinsa italialaisen tutkimusryhmän kokeesta, jonka merkittävin ansio oli lopulta vain siinä, että tällä menetelmällä toteutettu käärinliinahahmon reproduktio oli etevin mikä tähän saakka oli onnistuttu toteuttamaan. Kuitenkin kyseessä osoittautui olevan vastaavuus joka korreloi alkuperäisen kuvan kanssa vain näennäisesti ja vain tietyiltä piirteiltään. Torinon käärinliinan lukuisat dimensiot, jotka yhä ovat tieteellinen mysteeri, jäivät tässäkin kokeessa saavuttamatta. Niin kuin lukuisissa muissakin, joita aiemmin on yritetty tehdä.
  Barrie M. Schwortz, alan laajimman foorumin, http://www.shroud.com ‘in ylläpitäjä, kommentoi mm. näin:
  Toden sanoakseni, en ole kovinkaan hämmästynyt nähdessäni tämän tapaisen jutun nousevan nyt pintaan, kun Käärinliina on tulossa julkisesti taas näytettäväksi puolen vuoden sisällä kaikkine siihen liittyvine mediahuomioineen. Näin näyttää tapahtuvan joka kerta kun sitä julkisesti esitellään. Toisaalta milloin vaan joku tieteellinen artikkeli, joka julkaistaan vertaisarvioituna jossakin aikakausjulkaisussa Käärinliinasta, asia saa tuskin ripaustakaan huomiota julkisessa mediassa. Ja nyt, taas kerran, joku väittää voivansa ”uudelleentuottaa” Käärinliinan ja ”todistaa” sen keskiaikaiseksi väärennökseksi…Tämän tekijä väittää voivansa tuoda tiettäväksi kaikki asiaan liittyvät detaljit ”viikon sisällä”. Oikeasti tiedemaailmassa tutkija joutuu huolellisesti tekemään erilaisia kokeita, kokoamaan dataa, tekemään johtopäätöksiä, kirjoittamaan asiallisen artikkelin ja alistamaan sen tieteellisen vertaisarvioinnin kohteeksi. Mitään näistä ei tehdä ”viikon sisällä”. Eikä varsinkaan julkaista lehdistötiedotteena, niin kuin tässä tapauksessa on tehty…Kaiken lisäksi tutkija ilmoittaa häpeilemättömästi, että on saanut tutkimustyölleen rahoituksen Italian ateistien ja agnostikkojen yhdistykseltä ja lisää, ettei tämä ole mitenkään vaikuttanut tutkimuksen lopputuloksiin.
  Barrie Schwortz huomauttaakin em. pisteliäästi, että tämä on perin erikoinen väite skeptiseltä intressipiiriltä, joka tavanomaisesti kohdistaa sindonologialle eli käärinliinatutkimukselle syytöksen tarkoitushakuisuudesta uskonnollisten tavoitteiden nimissä.

  Toiset tutkijat ovat samoilla linjoilla, huokaavat syvään ja levittävät turhautuneina käsiään sen disinformaation edessä, jota media suoltaa niin usein tänä päivänä – ja vain siksi, että päivän ja viikon lehdet saisivat maksimaalisen myyntinsä. Asiallinen tieto syrjääntyy tässä huomiokilpailussa liian helposti. Ja suuri yleisö nielee mieluummin informaatioteknologisen roskaruuan, paskoo sen jäänteet ja odottaa hera kielellä jotain uutta taas tilalle.

  Italialaisen tutkimusryhmän koe on nostattanut myrskyn vesilasissa. Sen tulos jää hyvin kauaksi tavoitteestaan. Epäsopivia kiinnikkeitä alkuperäiseen reliikkiin nähden on kasamäärin, eikä niitä ole mahdollista käsitellä tässä yhteydessä kuin vain muutamaan olennaiseen seikkaan viitaten.
  1. Vaikka keskiaikainen väärentäjä teoriassa olisi voinut toteuttaa Torinon käärinliinaa vastaavan kuvahahmon siten miten Garlaschellin testi on tehty, on huomioitava ennen kaikkea se, että nykyaikaisella em. metodologiaa simuloivalla tiedehenkilöllä on moninkertainen informaatioarsenaali hallussaan ja lisäksi täsmällinen a priorinen olete siitä mikä on tavoitteena. Hypoteettinen keskiaikainen väärentäjä oli auttamattomasti heikommilla jäillä ja tosiasiassa ideaa hänen kyvystään tuottaa täysin virheettömästi jotakin Torinon käärinliinan kaltaista, voitaisiin pitää suurempana ihmeenä kuin mitä sen sanotaan esittävän.
  2. Garlaschellin testitulos on simulaatio, ei korrelaatio. Ero alkuperäiseen on tosiasiassa massiivinen kun yksityiskohtia lähdetään tarkastelemaan. Tieteellistä, vertaisarvioitua tutkimustietoa Torinon käärinliinasta on nykyään aivan valtava määrä. Niissä on käytetty aivan uusimpia monitieteellisiä menetelmiä ja hyödynnetty parhainta huipputeknologiaa. Tulokset ovat lahjomatonta kovien tieteiden faktaa. Kuka hyvänsä voi ne todentaa ja tarkistaa, mikäli halua ja uskallusta tutustua niihin on olemassa. Parin viime vuoden kuluessa edistys on ollut huikea. Nämä testitulokset alleviivaavat ainoastaan yhtä loppupäätelmää: Torinon käärinliina on aito!
  3. Garlsaschellin hypoteesi olettaa Torinon käärinliinan olevan maalattu keinotekoinen artefakti. Kaikki uusimmat testit vahvistavat yksioikoisesti sen, ettei sitä ole voitu toteuttaa millään menetelmällä keinotekoisesti. Sen oikea syntymekanismi on yksi tieteen suurimpia mysteerejä.
  4. Torinon käärinliinan veri on oikeaa verta (joka on todennettu lukuisissa kokeissa: se sisältää DNA:ta ja kuuluu yleisesti harvinaiseen, mutta juutalaisilla yleiseen veriryhmään AB). Se on läpäissyt kankaan, toisin kuin ohuina pikseleinä aivan kuitujen piripintaan piirtynyt kuva. Mikä tärkeintä, veritahrat olivat kankaalla ensin ja kuvajainen on muodostunut niiden päälle vasta myöhemmin. Verijälkien synty on näin ollen myös vahva indikaattori luonnollisesta muodostumismekanismista, koska taiteilijoilla ei käytännössä ole muuta mahdollisuutta kuin piirtää ensin hahmo ja lisätä verijäljet päälle myöhemmin. Torinon käärinliinassa tilanne on päinvastainen.
  5. Torinon käärinliinan kuva ei ole syntynyt kankaaseen pintakontaktina, vaan on projektio, jolla on topografiset dimensiot. Toisin sanoen, sen oikeaa ruumista korreloivat yksityiskohdat ilmenevät syvyyssuhteessa täydellisinä niin, että ne tietokoneellisesti kuvattuna saavat aikaan 3-ulotteisen holografin, mitä ei voi syntyä esim. pintakontaktissa muodostuneelle kuvalle, joka lisäksi vääristää ruumiin mittasuhteita täten kuvattaessa koomisesti.

  Torinon käärinliinan uusista tieteellisistä tutkimuksista on nyt suomalaisillekin lukijakunnalle saatavilla seikkaperäistä tietoa runsain määrin, vastikään ilmestyneessä kirjassani:
  Valokuva Jeesuksesta? Torinon käärinliina tieteen, historian ja Uuden testamentin valossa.
  Kirjapaja 2009. 435 s.
  Valaisevia lukuelämyksiä toivottaen,
  Dos. Juha Hiltunen

  Turussa 26.11.2009

 • tutkija:
  07/12/2009 03:17

  Torinon käärinliinalta on löydetty ikivanhaa kirjoitusta…

  Mediakeskustelu Torinon käärinliinan aitous/-väärennöskysymyksen ympärillä kiihtyy entisestään. Kansainväliset internetsivut ovat marraskuussa 2009 monistuneet runsaanlaisesti uuden italialaisen tutkimustiedon myötä, missä todistellaan sitä, että Jeesus Nasaretilaisen kuolemantuomio on ollut kirjoitettuna käärinliinalle.

  Asian kansainvälinen pressitiedote julkistettiin 20. marraskuuta 2009. Kyse on uudesta kirjasta ja sen sisältämistä sensaatiomaisista tiedoista. Kirjoittaja on tunnettu italialainen historioitsija ja paleografi, Barbara Frale, joka työskentelee Vatikaanin salaisessa arkistossa. Italiankielinen teos on nimeltään La Sindone di Gesu Nazareno (Jeesus Nasaretilaisen käärinliina). Sen julkaisija on Il Multino ja siinä 380 sivua.
  Tri Frale on ansioitunut viime vuosina löytämällä Vatikaanin salaisesta arkistosta tärkeitä vanhoja ja ennen tuntemattomia dokumentteja. Pari vuotta sitten hänen tekemänsä löydöt toivat merkittäviä uusia näköaloja esim. temppeliherroja koskeviin tietoihin, kumoten heitä koskevia myyttejä ja puhdistaen heidän mainettaan.

  Mistä nyt onkaan kyse? Siitä, että Torinon käärinliinan vainajakuvan pään ympäriltä on erotettu heikkoja jälkiä kankaalle painuneesta kirjoituksesta. Niitä havainnoi ensimmäistä kertaa tri Piero Uglotti vuonna 1979 käyttämällä digitaalista kuvankäsittelyä. Uglottin havainnot ottivat uudelleen suurennuslasin alle ranskalaiset tutkijat Andre Marion ja Anne Laure Courage vuonna 1997 Institut d’Optique Theorique et Appliquee d’Orsaysta. Nyt, tri Frale on tarkastellut samoja havaintoja uusimpien menetelmien ja instrumenttien avulla. Hän itse toteaa lähestymistavastaan seuraavaa:
  ”Minun tutkimukseni alkavat siitä mihin ranskalaistutkijoiden päättyi. Marion ja Courage eivät olleet paleografeja [vanhojen kirjoitusten eksperttejä], eivätkä siten voineet nähdä kovinkaan paljon mielekkyyttä noissa sanoissa.” Fralen havainnot vahvistivat aiempia päätelmiä mm. siitä, että tekstit koostuvat kolmesta kielestä: kreikasta, arameasta/hebreasta ja latinasta. Hän kykeni erottamaan ainakin seuraavat sanat:
  (I)esou(s) Nnazarennos (”Jeesus Nasaretilainen”), (o)pse kia(tho) (”otettu alas alkuillasta”), in nece(m) (”kuolemaan”) ja pez(o) (”minun määräyksestäni”).

  Paleografiaan ja historiaan perehtynyt tri Frale ei työskentele Vatikaanin tai katolisen kirkon laskuun, vaan korostaa tarkastelevansa käärinliinaa yksinomaan arkeologisena objektina ilman mitään uskonnollisia ennakkokäsityksiä. Hän huomauttaakin, että mikäli nämä tekstit olisi laadittu käärinliinalle keskiajalla ja niillä pyrittäisiin todistamaan se itsensä Jeesuksen hautaliinaksi, niihin sisältyisi varmuudella joko ilmaus ”Kristus” tai ”Jumalan poika”. Kun tuomittu vainaja nimetään yksinomaan ”Jeesus Nasaretilaiseksi” ilman näitä attribuutteja, on tekstin todennäköinen autenttisuus aivan toista luokkaa. Frale on näyttänyt tekstejä usealle Lähi-Idän vanhoihin teksteihin perehtyneille asiantuntijoille ja nämä ovat olleet yhtä mieltä siitä, että niiden kirjoitusasu vastaa ensimmäisen vuosisadan muotoa. Tällainen on esimerkiksi sana ”Nnazarennos”.
  Merkittävä seikka on myös se, että nämä tekstit ovat luettavissa ainoastaan negatiivivalokuvassa aivan samoin kuin itse käärinliinan vainajakuvakin, joka vasta negatiivina nähdään positiivina. Keskiaikainen väärentäjä ei missään tapauksessa olisi tehnyt kankaalle peilikirjoitusta vain siksi, että se voitaisiin lukea vasta satoja vuosia myöhemmin kehitetyillä laitteilla.
  Frale on saanut vanhoista lähteistä ja arkeologiasta myös vahvistusta sille, että vanhassa Palestiinassa saatettiin kirjoittaa vainajien nimet ja rikollisten kyseessä ollessa myös näiden tuomiot käärinliinakankaalle ja juuri pään tuntumaan.

  Useat skeptikot ja myös sindonologit ovat esittäneet vahvaa kritiikkiä Fralen tutkimuslöytöjä kohtaan. Tämä onkin varteenotettavaa ja onkin selvää, että lisätutkimusta tässä asiassa tarvitaan. Torinon käärinliinan aitous on kuitenkin osoittautumassa aivan viime vuosien tutkimusten myötä väistämättömäksi, niin mullistavaa ja käsittämätöntä kuin sen hyväksyminen monille onkin. Moderni tiede voi palvella näin myös uskontoa, siten miten ateistinen materialismi ei ikinä olisi osannut odottaa.

  Dos. Juha Hiltunen
  Vrt. uusin kirjani: Valokuva Jeesuksesta? Torinon käärinliina tieteen, historian ja Uuden testamentin valossa. Kirjapaja Oy 2009. 435 s.

(laurinkallio.fi)

- - - -

Nopeasti kasvavia kristillisiä kotiseurakuntia vainotaan Kiinassa

The Golden Lamp -niminen kahdeksankerroksinen kirkko pohjoisessa Shanxin alueella Kiinassa rakennettiin palvelemaan 50 000 uskovaa. Nyt sadat poliisit ovat tuhonneet kirkon, rikkoneet ovet ja ikkunat, vieneet Raamattuja ja pahoinpidelleet kymmenet uskovat sairaalakuntoon.

Kirkon pastorit ovat nyt vankilassa, ja kirkon kiinteistön lukittuja portteja vartioi aseistautunut poliisi.

Kuva Shangaista, joka on Kiinan suurin kaupunki 20 miljoonalla asukkaallaan. Shangai järjestää ensi kesänä Expo 2010 -maailmannäyttelyn, jonka teema on "Parempi kaupunki, parempi elämä".

Kuva Shangaista, joka on Kiinan suurin kaupunki 20 miljoonalla asukkaallaan. Shangai järjestää ensi kesänä Expo 2010 -maailmannäyttelyn, jonka teema on "Parempi kaupunki, parempi elämä".

Suuren kotikirkon tuhoaminen on näkyvin merkki Kiinan kommunistisen hallinnon päättäväisyydestä yrittää estää kristillisyyden nopea leviäminen. Viranomaisten rajut toimenpiteet kohdistuvat erityisesti Kiinan nopeasti kasvavaan “kotiseurakunta”-liikkeeseen, joka torjuu valtion ohjailun, ja joka on Kiinan virallisia seurakuntia intohimoisemmin suuntautunut evankeliumin levittämiseen.

Kiinan perustuslaki takaa uskonnonvapauden, mutta kristittyjä vaaditaan harjoittamaan uskoaan nimen omaan niissä kirkoissa, joita johtaa valtion kontrolloimat organisaatiot, kuten Kolmen Itsen Isänmaallinen liike protestanttien puolella ja Kiinan Isänmaallinen Katolinen Järjestö roomalaiskatolisella puolella.

Kuitenkin, entistä enemmän kiinalaiset haluavat itse valita seurakuntansa, vaikka se olisi laitonta ja merkitsisi poliisien väliintuloa. Kiinan riippumattomissa seurakunnissa uskotaan olevan noin 60 miljoonaa jäsentä, kun valtion kirkossa jäseniä on noin 20 miljoonaa.

Kiinan kotiseurakuntien kasvu on kiihtynyt viime vuosikymmeninä.

Lähde: AP

(laurinkallio.fi)

- - - -

Tuoreimmat Stefanus-uutiset


Intia – Vuonna 2009 kristittyjä vastaan kolme hyökkäystä viikossa.

Kahtena edellisenä vuotena Intian kristityt olivat kärsineet ennennäkemättömän laajoista hyökkäyksistä.

Algeria – Muslimit estivät joulujumalanpalveluksen.

Lähes 50 pohjoisen Algerian Tizi-Ouzoun muslimiasukasta esti kristittyjä pitämästä joulujumalanpalvelustaan lauantaina 26.12., protestoiden uutta rukoushuonetta naapurustossaan.

Pakistan – Gojran väkivaltaisuuksien yhteydessä pidätetty vapautettu takuita vastaan.

Elokuussa Gojrassa tapahtuneen kristittyjen vastaisen hyökkäyksen yhteydessä muslimin surmaamisesta syytetty pakistanilainen kristitty sanoi, että hänet pidätettiin ja häntä kidutettiin, koska hän on avaintodistaja hyökkäyksessä, jonka yhteydessä ainakin seitsemän kristittyä poltettiin kuoliaaksi.

(stefanus.fi)

- - - -

Ilmastomuutos totta vai taruu


Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen uuden vuodenpuheessaan 1.1.2010:

"Ilmastonmuutos on tosiasia, jota ei enää aseteta kyseenalaiseksi, ja sen torjunnan välttämättömyyskin on yleisesti hyväksytty. Jo nyt nähtävissä olevien väistämättömien seuraamusten lievittäminen solidaarisella tavalla on noussut maailmanlaajuisen yhteistyön tavoitteeksi. Oli pettymys, ettei Kööpenhaminan taannoisessa YK:n huippukokouksessa vielä päästy yhteisymmärrykseen keinoista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Olemme kuitenkin jo yhteisellä tiellä. Paljon, paljon työtä on vielä tehtävä."

Anteeksi, ennenkuin maailmanhallitus on todellisuutta-ko?

Paljon, paljon lumityötä on kyllä vielä tehtävä...

Säätiedotus 7.1.2010 klo 12

Lumisadealue leviää maan etelä- ja itäosaan. Pohjoisessa sää jatkuu kylmänä ja osittain selkeänä.

Odotettavissa huomiseen iltapäivään asti:

Maan etelä- ja keskiosaan:
Heikkoa tai kohtalaista pohjoisen ja idän välistä tuulta. Enimmäkseen pilvistä tai pilvistyvää ja etelästä alkaen monin paikoin lumisadetta, joka paikoin voi olla sakeaa. Pohjanmaalla osittain selkeää ja poutaa. Yöllä lännestä alkaen enimmäkseen poutaa, huomenna päivällä itärajalla vielä paikoin heikkoa lumisadetta. Lämpötila on etelässä -8...-15, keskiosassa -14...-22, kuitenkin Pohjanmaalla tänään ja yöllä -20...-30 astetta.

Maan pohjoisosassa:
Heikkoa tuulta. Osittain selkeää ja enimmäkseen poutaa, lähinnä Pohjois-Lapissa ajoittain pilvisempää ja paikoin heikkoa lumisadetta. Lämpötila enimmäkseen -25...-35 astetta, Lapin käsivarressa on lauhempaa.

(Ilmatieteenlaitos)

Hyytävä sää kiusaa eurooppalaisia

07.01.2010 14:00

Tuulinen ja erittäin kylmä sää sotkee monen eurooppalaisen arkea edelleen.

Eilen sää aiheutti valtavia kaaoksia niin lentoliikenteessä, moottoriteillä kuin muussakin arjessa. Lumentulo on lakannut, mutta lämpötilat ovat laskeneet reilusti yli 10 pakkasasteeseen. Tämän vuoksi esimerkiksi tiet ovat vaarallisen liukkaita.

Tänään useita junavuoroja ja lentoja on jouduttu perumaan. Lisäksi moottoriteitä on suljettu, ja tieviranomaisia on työllistänyt lukuisat ulosajot ja kolarit.

(MTV3)

- - - -

Viikon kommentti:

Suvaitsemattomuutta ei saa suvaita. Konservatiivit tulee pakottaa hyväksymään suvaitsevaisuus...
(Kommentista uutiseen ensimmäisestä papintyöstään erotetusta naispappeuden vastustajasta pod.fi-sivustolla).

-----------------------------------------------------------------------------------------------

-Huomautus:Tämän sivuston julkaisija ei jaa välttämättä kaikkia ylläolevien uutisoijien mielipiteitä- 


Facebook eSpecial
Jos olet fb-käyttäjä, liity eSpecial-faniksi

Comments