eSpecial 2009/16

Erikoisohjelma eSpecial, lähetys torstaina 16.4.2009

Ohjelman info:

MUSIIKKI: HM Ojala: Molliblues, Rakkaustaulu

ILLAN PUHEET: Elisa Hyry; nuoren Venäjänmatkaajan haastattelu, Juhani Karvinen: Jumala, osa 4; Jumala on Rakkaus.

PÄIVÄN TEEMAT:


Kiina – Pastori Bike pidätettiin jälleen

Pastori Bike Zhang Mingxuan pidätettiin. Pidätyksen yhteydessä hänen pankkitilinsä tyhjennettiin. Kansainvälisesti tunnettu Kiinan Yhdistyneiden Kotikirkkoliikkeiden (Chinese Home Church Alliance) puheenjohtaja pastori Zhang Mingxuan pidätettiin maaliskuun loppupuolella Yanjiaossa Pekingin pohjoispuolella. Hänen matkapuhelimensa ja pankkikorttinsa takavarikoitiin pidätyksen yhteydessä. Pastori Mingxuan kertoi henkensä olleen uhattuna pidätyksen yhteydessä.

Hänet vapautettiin myöhemmin, mutta viranomaiset eivät palauttaneet 150 000 yuania (n. 17 500 €) jotka he ottivat hänen pankkitililtään.

Pastori Zhang Mingxuan johtaa yli 250 000 jäsenen Yhdistyneiden Kotikirkkoliikkeiden toimintaa, sekä lastenkotia. Hän on ennen tämänhetkistä pidätystään ollut jatkuvasti turvallisuuspoliisin tarkkailun kohteena ja hänet on pidätetty useasti jo aiemmin. Pastori Mingxuanin mukaan tämä johtuu ainoastaan siitä, että Kotikirkkoliike on pyrkinyt saamaan kansainvälistä tukea sille, että Kiinan viranomaiset hyväksyisivät sen toiminnan.

Pastori Zhang Mingxuan on kahdesti kirjoittanut avoimen kirjeen Kiinan presidentille, pyytäen apua häntä vastaan kohdistuneitten toimenpiteiden lopettamiseksi. Hänen lastenkotinsa toiminta on pyritty paikallisviranomaisten taholta lopettamaan ja viranomaiset ovat jatkuvasti häirinneet häntä lukuisin pidätyksin.

ChinaAid Association


Pastori Bike on pidätetty lukuisia kertoja. Hänet on häädetty perheineen Pekingin kodista. Heidän on ollut vaikea löytää asuntoa, sillä paikalliset viranomaiset varoittelevat vuokranantajia vuokraamasta heille asuntoa.

Pakistan – Epävarmuutta Swatin laaksossa

Pakistanin Swatin laaksoa koskevan rauhansopimuksen allekirjoittamisen myötä sadat kristityt ovat palanneet koteihinsa. Rauhansopimuksen ehtojen mukaisesti käyttöön otetun islamilainen sharia-lain vuoksi he kuitenkin pelkäävät käydä kirkossa.

Levottomassa Luoteisessa rajamaakunnassa asuu arviolta 500 kristittyä. Monet ovat viime aikoina palanneet takaisin lähiseuduilta, jonne he pakenivat islamistien ja hallituksen joukkojen kuukausia kestäneiden taisteluiden alta. Viimeisten kahden vuoden aikana kristityt ovat kärsineet ankaraa vainoa äärimuslimien käsissä. Rauha on kestänyt helmikuussa allekirjoitetun rauhansopimuksen jälkeen, mutta tulitauon ehtona oli, että hallitus luovuttaa Swatin laakson talebaneille ja suostuu sharia-lain käyttöönottoon. Lain käyttöönotto merkitsee islamilaisen lain soveltamista kaikkiin alueen asukkaisiin, myös ei-muslimeihin.

Compass Direct –uutispalvelu lainaa erään Swatin laaksossa toimivan pastorin sanoneen, että hänen seurakuntalaisensa pysyttelevät kotona tarkkaillen tilannetta ja odottaen.

- Ihmiset eivät käy kirkossa kuten ennen, hän sanoi.

Paikalliset talebanit ovat luvanneet ”tasa-arvoiset mahdollisuudet” kaikille uskonnoille Swatin laaksossa, mutta kristityt eivät vielä uskalla luottaa siihen, että lupauksista pidetään kiinni.

Compass Direct, Release International


Sharia-lakikaan ei voi estää evankeliumin eteenpäinmenoa. Evankeliumintyötä on tehtävä Jumalan johdatuksessa ja ohjauksessaan.

Pohjois-Korea – Maanalainen seurakunta

Pohjois-Korean maanalainen seurakunta valmistautuu kasvuun vaikka YK syyttääkin Pjongjangin hallitusta jatkuvista ihmisoikeusloukkauksista.

Pohjois-Korean yhteiskunta on niin ”epävakaa”, että sikäläiset kristityt uskovat nykyisen sortohallinnon olevan romahtamisen partaalla. Kristittyjen kerrotaan käynnistäneen rukouskampanjan, jossa rukoillaan maan sisäisen evankelioinnin ja seurakuntaruumiin yhtenäisyyden puolesta.

Uskovien tilanne on kuitenkin edelleen erittäin vaikea. Suurin osa tavallisista pohjoiskorealaisista kärsii ruoan puutteesta ja valtionjohdon äskettäinen sapelien kolistelu Etelä-Korean kanssa on johtanut siihen, että viranomaiset ovat kehottaneet kansalaisia varaamaan ”15 päiväksi muonavaroja”. Sen lisäksi viranomaisten kerrotaan kiristäneen kristittyihin kohdistamaansa tarkkailua ja kotietsinnät ovat kuuleman mukaan tavallistakin intensiivisempiä. Pohjois-Koreassa on rikos tunnustaa uskoa johonkin muuhun kuin presidentti Kim Jong-Iliin.

Samaan aikaan YK:n ihmisoikeusneuvosto on julkaissut päätöslauselman, jossa ilmaistaan huoli Pohjois-Korean ”jatkuvien vakavien, laajalle levinneiden ja systemaattisten ihmisoikeusloukkausten” vuoksi.

Release International, Christian Post, CSW, Open Doors USA, YK:n ihmisoikeusneuvosto

Pohjois-Korea on kuin iso vankila kansalaisilleen. Monet ihmiset kärsivät nälkää ja iIhmisoikeuksia poljetaan jatkuvasti kaikin tavoin.

(www.stefanus.fi)

- - - 

Neljä kristittyä tapettiin kahden päivän aikana Irakissa


Irakissa on tapettu huhtikuun alussa yhteensä neljä kristittyä, yksi Kirkukissa ja kolme Baghdadissa.

"Viattomien ihmisten tappaminen viime päivien aikana on synnyttänyt sydämiimme jälleen pelkoa. On tärkeää, että tällaiset jatkuvat kauheudet päätyvät median ja poliittisten päättäjien tietoisuuteen. Tarvitsemme turvallisemman Irakin kaikille irakilaisille, erityisesti kristityille, jotka ovat kohdanneet uskonnollista vainoa", ICRC:n (Iraqi Christian Relief Coucil) johtaja Julian Taimoorazy sanoi.

Irakin kristityt ovat maksaneet kalliin hinnan olemassaolostaan Irakissa. Irakissa on murhattu arviolta 750 kristittyjä viiden viime vuoden aikana, mukaan lukien Mosulin arkkipiispa Paulos Faraj Rahho.

Noin puolet Irakin 1,2 miljoonasta kristitystä on jättänyt kotinsa. Monet maasta paenneista asuu nyt Syyriassa, Libanonissa ja Jordaniassa vaikeissa olosuhteissa.

Lähde: Christian News Today

(www.laurinkallio.fi)
- - - - - 

Viikon eSpecial-ohjelmassa haastattelussa olleen Elisan äidin Päivi Hyryn todistus.

- - - - -

-Huomautus:Tämän sivuston julkaisija ei jaa välttämättä kaikkia ylläolevien uutisoijien mielipiteitä-

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------