eSpecial 2010/12

Erikoisohjelma eSpecial, lähetys torstaina 25.3.2010


Ohjelman puhe: Juhani Karvinen: Paavali elämä ja sanoma; Roomalaiskirjeen taustaa.

Vierailija: Leena Kataja, loppupuhe

Musiikki:
HM Ojala: Kun Kristus kulki

Uutisteemat:

Kristus-päivä rukoustapahtuma Tampereella 1.5.2010


Vappuna järjestettävän yhteiskristillisen rukoustapahtuman mainosvideo

- - -

Paastonajan rukoushaaste  Euroopan puolesta

PrayEurope.com-sivustolla muistutetaan kommunismin murtumisesta parikymmentä vuotta sitten, ja rohkaistaan rukoukseen hengellisen uudistumisen puolesta, hengellisten muurien murtumiseksi. “Uskomme, että alkanut vuosikymmen on hengellisen heräämisen ja uudistumisen aikaa”, sivustolla todetaan.

Campus Crusade for Christ on opiskelijaliikkeenä alkanut evankelinen liike, jonka kotipaikka on Yhdysvalloissa. Euroopassa CCFI on toiminut myös nimellä Agape Europe, jonka johtajana on toiminut kymmenen vuoden ajan tunnettu suomalaisevankelista, Kalevi Lehtinen.
Lisätietoja: www.prayeurope.com


Lähde: uusielama.net

Suomen sivu PrayEurope sivustolla: http://www.prayeurope.com/countries.php?id=FI

- - - - -


STEFANUS UUTISET 22.3.2010:


Vietnam – Väliaikainen vapautus papille

Yhteensä yli 15 vuotta vankilassa viettänyt vietnamilainen pappi Isä Nguyen Van Ly (63, kuvassa >) on vapautettu väliaikaisesti terveydellisistä syistä. 

Isä Van Ly kärsi kolmannen infarktinsa marraskuussa 2009 ja äskettäin hänellä todettiin aivokasvain. Infarktin vuoksi hänen oikea jalkansa ja kätensä ovat osittain halvaantuneet, joten hänen on vaikea kirjoittaa ja syödä. Isä Van Ly lähetettiin 15.3. erääseen kirkon omistamaan kotiin saamaan sairaanhoitoa vuodeksi, jonka jälkeen hänen odotetaan palaavan vankilaan.

Christian Solidarity Worldwide, Union of Catholic Asian News, AsiaNews

Egypti – Kristittyjä vastaan hyökätty

Raivostunut 300 hengen muslimijoukko hyökkäsi koptikristittyjen yhteisöä vastaan Pohjois-Egyptin rannikkokaupungissa 12.3 tehden tuhojaan ja vahingoittaen 24 kristittyä ennen kuin turvallisuusjoukot saivat hillittyä heidät aamuyöllä sunnuntaina 14.3.

Väkivalta käynnistyi perjantaina 12.3. sen jälkeen, kun kaupunginosan moskeijan sheikki yllytti muslimeja kovaäänisten kautta julistaen jihadin Marsa Matrouhin kristittyjä vastaan. Marsa Matrouh sijaitsee noin 320 kilometriä Alexandriasta länteen ja siellä asuu noin 2.000 koptikristittyä. Vihainen joukkio heitteli kivillä kaupunginosan kirkkoa, kristittyjä ja heidän omaisuuttaan, ryösteli koteja ja sytytteli tulipaloja. Joukkio oli raivostunut siitä, että kristityt olivat rakentaneet muurin kirkkonsa vierestä juuri ostetun tontin ympärille. Kirkon tiloissa toimii myös klinikka ja monitoimitalo.

Mellakan yhteydessä 17 taloa ryöstettiin ja tuhottiin, 12 autoa ja kaksi moottoripyörää rikottiin. Noin 400 koptia haki turvaa kirkon tiloista mellakan aikaan. Poliisit pidättivät 16 kirkon sisällä ollutta nuorta kristittyä miestä. Neljä heistä vapautettiin myöhemmin, sillä he olivat alaikäisiä. Vapautetut nuorukaiset kertoivat poliisien hakanneen heitä. Myös 18 mellakoitsijaa pidätettiin.

Compass Direct

Nigeria – 13 kristittyä surmattu

Alle kaksi viikkoa siitä kun noin 500 kristittyä sai surmansa eteläisessä Josissa, kristittyjen kimppuun hyökättiin jälleen Plateaun osavaltiossa. 13 ihmistä sai surmansa hyvin raa’alla tavalla, heidän joukossaan raskaana ollut nainen ja lapsia.

Hyökkäys alkoi 17.3. aamuyöllä noin kello yhden aikaan Bein kylässä eteläisessä Josissa. Kyläläiset heräsivät ampumiseen ja syöksyttyään ulos taloistaan, heidät hakattiin kuoliaiksi veitsillä ja viidakkoveitsillä. Hyökkäyksessä on sekä etnisen että uskonnollisen väkivallan piirteitä. Alue on lähes tasapuolisesti muslimien ja kristittyjen asuttama. Islaminuskoiset fulanit ovat jo kauan yrittäneet saada haltuunsa kristittyjen maita. Epäilyksiä hyökkäyksen uskonnollisesta luonteesta puolestaan herättää se, että ulkonaliikkumiskiellosta ja lukuisista tarkastuspisteistä huolimatta muslimien saattueet pääsivät kylään. Lisäksi hyökkääjien joukossa oli englantia puhuvia univormuihin pukeutuneita sotilaita.

International Christian Concern, Christian Solidarity Worldwide, Compass Direct

stefanus.fi

Keski-Nigeriassa teurastettu 500 ihmistä

Kuva: Plataun verilöyly

Keski-Nigeriassa Fulani muslimit hyökkäisivät kolmeen pääasiassa kristittyjen asuttamaan kylään lähellä Josin kaupunkia ja tappoivat noin 500 ihmistä.

Assistant News -uutispalvelun mukaan 7.3.2010 hyökkääjät tulivat kylään, heittivät bensaa kylän majojen katoille ja polttivat noin 75 kotia huutaen ”Allah Akbar” (Allah hallitsee). Kun kyläläiset pakenivat palavista kodeistaan heitä odottavat hyökkääjät ampuivat ja teurastivat heidät. Onnettomimpia olivat ne jotka eivät kyenneet pakenemaan, vanhukset, lapset ja lapsistaan huolehtivat äidit.

Nigeria on jakautunut kahtia, muslimi enemmistöiseen pohjoiseen ja kristitty enemmistöiseen etelään. Plateaun osavaltio, jossa hyökkäys tapahtui, on kristitty enemmistöinen osavaltio. Compass Direct News -uutispalvelun mukaan muslimivähemmistö on taistellut saadakseen valtaansa osia osavaltiosta. Tämä on johtanut useisiin väkivaltaisuuksiin.

Kylien, joihin hyökättiin, nimet ovat Dogo Nahawa, Zot ja Rastat. Nämä hyökkäykset ja niiden kostotoimet johtavat yhä uusiin väkivaltaisuuksiin Keski-Nigeriassa.

Lähde: http://ihmisoikeus.blogspot.com/2010/03/keski-nigeriassa-teurastettu-500.html
VOM, Compass Direct News, Assistant News,

- - - - -

Meksikon poliisi ja voodoo

Huumekaupasta johtuvan väkivallan pelossa Meksikon poliisi on kääntynyt voodoo-uskonnon fetisseihin ja tatuointeihin, uskoen niiden varjelevan heitä luodeilta. Myös kannattajiensa uskomuksen mukaan onnettomuuksilta varjelevan 5:n miljoonan meksikolaisen harjoittama Santa Muerta (pyhä kuollut) kultti on mukana kuvassa.

reuters.com

- - - - -

Ilmastomuutoksen juurille ketju:

Joensuun sää, sivun mainoslinkki > klimaatti > multiedition.fi

:)

- - - - -

Vuoden journalisti jäänyt lukematta?

MTV3: "Aamulehden lukijat tuntevat Kristiina Tolvasen lukemattomista korkeatasoisista ykkösjutuista..."

----------------------------------------------------------------------------

-Huomautus:Tämän sivuston julkaisija ei jaa välttämättä kaikkia ylläolevien uutisoijien mielipiteitä- 

----------------------------------------------------------------------------
Facebook eSpecial Jos olet fb-käyttäjä, liity eSpecial-faniksi